Prednáška dona Jozefa Luscoňa o Titusovi Zemanovi

Autor mnohých náboženských titulov a publikácií salezián don Jozef Luscoň navštívil vo štvrtok 22. februára popradskú farnosť. Prišiel nám bližšie porozprávať o blahoslavenom Titusovi Zemanovi, ktorého životopis premietol aj do knihy Titus, ideš!

Tento rodák z Oravy začal svoju návštevu večernou svätou omšou v Kostole sv. Cyrila a Metoda. Po nej pokračoval približne hodinovou prednáškou. Prostredníctvom množstva fotografií autenticky priblížil náročný život Titusa Zemana v začiatkoch 20. storočia. „Narodil sa vo Vajnoroch ako najstarší z desiatich detí v roku 1915,“začal svoje rozprávanie a postupne prítomným veriacim predstavil celý život blahoslaveného saleziána.

Už ako 6-ročný sa podľa jeho slov zapájal do služby pri oltári. V detstve bol dosť chorľavý. V desiatich rokoch ho Panna Mária počas šaštínskej púte zázračne uzdravila. Za to sa jej mladý Titus zaviazal službou na celý život. Po tejto udalosti sa vo veľmi mladom veku rozhodol vstúpiť k saleziánom. „Tam sa rodila jeho svätosť,“ pokračoval v rozprávaní don Luscoň. Ako rehoľník študoval na viacerých miestach, vrátane Ríma. Okrem iného absolvoval aj štúdium prírodných vied pre pedagogické účely. V päťdesiatych rokoch minulého storočia došlo na území Slovenska k zatváraniu kláštorov. Ako jeden z mála zostal Titus na slobode. Z lásky k spolubratom začal spoluorganizovať výpravy bohoslovcov do Turína, kde mohli pokračovať v štúdiách teológie. Výpravy boli zo začiatku úspešné, no pri ďalších pokusoch o prechod za hranice, viacerých zúčastnených pochytali, vrátane Titusa.

Nasledovali výsluchy a neľudské zaobchádzanie spojené s mučením, ktoré sa neskôr podpísalo pod jeho podlomené zdravie. Napriek neľahkému každodennému životu väzňa sa Titus svojej viery nevzdal. Po mnohých rokoch väznenia a nútených prác ho sympatizanti režimu nakoniec podmienečne prepustili na slobodu. Po čase sa zamestnal ako skladník a postupne mu opäť povolili kňazskú službu. Zdravotné problémy ho sprevádzali aj naďalej a nakoniec 7. januára 1969 zomrel po infarkte.

Za jeho ťažký a obetavý život zasvätený Bohu ho pápež František 30. septembra 2017 vyhlásil za blahoslaveného. Pre blahorečenie sú potrebné Cirkvou uznané zázraky. „Ak je mučeník, je potrebný jeden zázrak. Ak by nebol mučeník, vyžadujú sa dva. A stalo sa päť zázrakov,“upresnil don Luscoň. Jeho blahorečenie je veľkým darom pre národ. „Je to prvý kňaz, ktorý patrí celej Cirkvi na Slovensku,“ dodáva. Zaujímavú prednášku ukončil vzácny hosť modlitbou a požehnaním.

Mohlo by sa vám tiež páčiť: